Руският Генщаб: Су-24 не е влизал в Турция. Но F-16 е влизал в Сирия 24.11 | 21:59

Турският самолет не се е опитал да установи контакт с руския нито по радиото, нито визуално, твърди Москва

От Кристиан Костурков

Сваленият днес от турските ВВС руски самолет не е преминавал границата и съответно не е нарушавал турското въздушно пространство. Това се доказва категорично от оперативните данни от контрола, с които вече разполага Генералният щаб на руската армия. Това съобщава началникът на главното му оперативно управление ген.-лейтенант Сергей Рудский, цитиран от ТАСС. "Според точните данни нашият самолет не е преминавал турската граница. Това се потвърждава и от данните на сирийската противовъздушна отбрана", казва той.

В същото време обаче е било установено навлизане над сирийска територия от страна на турски самолет. Според информацията от радиолокационното разузнаване на летището "Хмеймим" (базата на руските ВВС в Сирия – бел.ред.) е било засечено нарушаване на сирийското въздушно пространство от атакуващ самолет на ВВС на Турция", казва още Рудский.

Той уточни още, че руският Су-24М, изпълняващ мисия на територията на Сирия, е бил свален от турски изтребител F-16 в 10:24 ч. московско време (9:24 ч. българско). По всяка вероятност бомбардировачът е бил ударен от ракета с топлинно насочване и близък радиус на действие. Рудский е категоричен и че от страна на турския самолет не е имало никакви опити за комуникация с руския или пък за установяване на визуален контакт. Такива не са били засечени и от средствата за контрол на полета.

Водещи

Най-четени