Руският нефт поевтиня до невиждани от 18 години нива 19.03 | 18:20

Барел „Уралс“ се търгува за под 18 долара

От iNews.bg

Цената на руския петрол "Уралс" с доставка в Северозападна Европа спадна под 18 долара за барел. Това е най-ниската цена от февруари 2002 г., съобщава аналитичната агенция "Аргус", предаде БГНЕС. "Уралс" поевтиня с 5,25 долара за барел до минималното равнище от февруари 2002 г. – 18,64 долара".

Цената на руския петрол непрекъснато се понижава заради решението на саудитската компания "Сауди Арамко" рязко да понижи договорните цените на "черното злато" с доставка през април.

Спадът на цените на петрола започна на 6 март, след като страните от ОПЕК+ не успяха да се договорят за промяната на параметрите на сделката за съкращаването на добива, както и за нейното продължаване. Русия предлагаше да се запазят съществуващите условия, а Саудитска Арабия – допълнително да се съкрати нефтодобива. От тогава цените се сринаха почти два пъти. В началото на март цената на петрола "Брент" и WTI се движеше в диапазона на 48 долара. Сега "Брент" струва 25 долара за барел, което върна цената му на нивата от май 2003 г. 

Водещи

Най-четени