Руско светило сензационно: Омикрон поставя началото на края 30.11 | 14:15

„Най-вероятно това е вирусът, който чакахме от дълго време и който ще бъде адаптиран към хората и няма да причини сериозни последствия за тях. Мисля, че ако наистина се разпространи добре по целия свят, това ще бъде край", смята Алтщайн

От iNews.bg

Професорът по вирусология, главен научен сътрудник на Научноизследователския център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Анатолий Алтщайн каза, че след адаптирането на човечеството към новия щам на коронавирусна инфекция, пандемията ще приключи, пишат Глас Нюз.

"Най-вероятно това е вирусът, който чакахме от дълго време и който ще бъде адаптиран към хората и няма да причини сериозни последствия за тях. Мисля, че ако наистина се разпространи добре по целия свят, това ще бъде край", обясни той в интервю за чуждестранни медии.

Алтщайн добави, че е необходимо да се проучи какъв ефект ще има вирусът върху възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Как може да бъде опасен новият щам, обясни по телевизията Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции на Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина.

"Ако има предимство, нищо няма да ни спаси от него. Ще се разпространи като делта. Ще е въпрос на време и с какъв връх, тоест колко високо ще отиде тази вълна", заяви той.

Припомняме, че учени от Ботсвана, Южна Африка и Хонконг идентифицираха нов щам на коронавирус, който потенциално може да се превърне в най-опасния вариант на COVID-19.

Вирусът има почти 50 мутации и е наречен B.1.1.529. По-късно е обозначен с гръцката буква "омикрон".

Водещи

Най-четени