Руското ПВО в Сирия стресна Пентагона 26.11 | 16:20

Комплексите С-400 ще усложнят и без това напрегнатата обстановка, смятат във Вашингтон

От Кристиан Костурков

В САЩ се надяват Русия да не прехвърли зенитно-ракетните си комплекси С-400 в Сирия. Във Вашингтон се опасяват, че модерните системи за ПВО може да бъдат използвани срещу ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава". Това заявява пред "РИА Новости" говорителката на Пентагона Мишел Балданса. Според нея прехвърлянето на сирийска територия на С-400 може да усложни и без това напрегнатата ситуация.

"Информацията, че Русия ще позиционира в Сирия ракетните си комплекси "земя-въздух", достигна до нас. Подобни оръжия ще напрегнат допълнително и без това усложнената обстановка там, а и няма да помогнат с нищо в борбата срещу терористите, които не разполагат с въздушни сили", казва Балданса.

Представителката на Пентагона допълва и че, ако все пак Русия позиционира в Сирия своите комплекси С-400, меморандумите за разбирателство, които са подписани между Москва и коалицията, които се отнасят до безопасността на полетите, ще бъдат спазвани и ракетите няма да бъдат насочвани срещу самолети на тази коалиция.

Междувременно стана ясно, че зенитно-ракетните комплекси вече са прехвърлени в Сирия от Подмосковието. Това е станало в рамките на 24 часа след като президентът Владимир Путин одобри предложението на военното министерство.

Водещи

Най-четени