Руснаците: Може и ние да сме убили шефа на „Ислямска държава“ 16.06 | 11:52

На 28 май бомбардирахме сбирка на главатарите на групировката, казва МО в Москва

От iNews.bg

Руското военно министерство обяви, че не е изключено лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, за когото миналата седмица се появиха поредните слухове, че може би е ликвидиран, да е бил убит по време на руска бомбардировка. В момента ведомството проверява информацията за смъртта му. В тази връзка от тям отбелязват, че не е изключено Ал Багдади да е бил ликвидиран на 28 май, когато руските самолети са нанесли въздушни удари по команден пункт на терористичната групировка в района на Рака. В същото време там се е провеждало съвещание на лидерите на "Ислямска държава".

"По информация, която също се проверява по различни канали, на съвещанието е присъствал и Ал Багдади, който е бил унищожен при удара”, се казва в съобщението на военното ведомство в Москва. В него се посочва също, че при удара по време на срещата са били елиминирани високопоставени командири на групировката, 30 ръководители с по-нисък ранг, както и 300 бойци, които са охранявали мероприятието, предаде БГНЕС. Министерството посочва също, че САЩ са били информирани за провеждането на операцията.

В същото време телевизия "Ал Джазира" съобщава, че според нейни източници международната антитерористична коалиция, начело с Вашингтон, все още не може да потвърди съобщението за смъртта на Ал Багдади. Главатарят на "Ислямска държава" не е виждан на публични места откакто преди 3 години се провъзгласи за халиф по време на събитие в иракския град Мосул. За този период на няколко пъти се появяваха слухове, че той е бил убит или ранен. Ал Багдади получи и прякора "Призрака", той като на няколко пъти е бил забелязван край иракско-сирийската граница, но неговото местонахождение така и не можа да бъде установено.

Водещи