Руснаците: Най-големите ни врагове – САЩ, Украйна и Турция 02.06 | 12:13

Поданиците на Москва пък смятат за най-близки приятели беларусите, казаците и китайците

От iNews.bg

САЩ, Украйна и Турция са най-големите врагове на Русия в съвременния свят. Това показва последното социологическо проучване по темата, проведено наскоро. Едва ли ще бъде изненада за някого, че 72% от руските граждани виждат Съединените щати като държавата, която проявява най-голяма агресия срещу Русия. Почти всеки втори руснак има такова мнение и за Украйна. 48% от запитаните обявяват съседката за враг №1. Освен това делът на хората с такова мнение през последната година се е увеличил сериозно – през 2015 г. 37% от руснаците са били на такова мнение.

Най-сериозен скок обаче има по отношение на отрицателното отношение към Турция. Докато преди година едва 1% от гражданите на Русия са смятали турците за враг, сега такова мнение споделят 29 на сто, предаде "РИА Новости”.

В същото време руснаците определят като най-близки техни приятели гражданите на Беларус, Казахстан и Китай. Точно половината от запитаните казват, че беларусите са им най-верните другари. 39 на сто пък определят Казахстан за най-добрия приятел. По отношение на Китай такова мнение имат 34% от руснаците. Тук обаче се наблюдава и спад в доверието, тъй като година по-рано на китайците като на приятели са гледали 43 на сто от гражданите на Русия.  

Водещи

Най-четени