Руснаците не се церемонят - арестуваха Алексей Навални още на летище "Шереметиево" 18.01 | 00:08

Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали оцелелия след отавяне с новичок Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година

От iNews.bg

Опозиционер №1 в Русия Алексей Навални бе задържан от полицията при пристигането си на летище "Шереметиево" в Москва, когато се канеше да мине паспортен контрол, предаде Франс прес.

Затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година.

Навални, който пристигна в Русия след няколко месеца лечение в Германия след отравяне с новичок, "ще бъде задържан под стража до решение на съда" по неговия случай, се посочва в комюникето на затворническите служби. 

Навални, който е на 44 години, "фигурира в списък с хора, които се издирват от 29 декември 2020 година заради многобройни нарушения на пробацията им. Той ще остане под стража до решението на съда по неговия случай", се допълва в комюникето без да се уточнява кога може да се очаква това решение.

"Алексей бе арестуван без да бъде обяснена причината (...) Те не ме допуснаха до него, след като мина границата", каза пред АФП адвокатът на опозиционера Олга Михайлова.

Руските затворнически служби още в четвъртък бяха заплашили, че ще арестуват Навални, ако кракът му стъпи в Русия. Те го обвиняват, че не се е явявал пред тях два пъти месечно, както изискват условията на неговата петгодишна условна присъда, която той получи през 2014 година.

Службите са преценили, че фактът, че той е подложен на рехабилитационни процедури не е причина да не се явява пред тях за регистрация.

Мнозина близки съюзници на Навални също бяха арестувани днес в Москва. Обаятелен борец срещу корупцията и заклет враг на Кремъл, Навални твърди, че през август е станал жертва на руските тайни служби, които по заповед на президента Владимир Путин са го отровили, отбелязва АФП. 

"Задържането на Алексей Навални от руските власти е напълно неприемливо. Настояваме за незабавното му освобождаване", написа в Туитър външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис.

"ЕС трябва да действа бързо и ако той не бъде освободен, необходимо е да обсъдим рестриктивни мерки в отговор на този безсрамен акт", допълни литовският първи дипломат.

Реакции от ЕС, екипа на Байдън и от европейски столици относно задържането на Навални

Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера, предадоха световните агенции.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо.

За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

"Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут", допълни Съливан.

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойство от задържането на Навални, предаде ТАСС. В изявление се настоява за неговото незабавно освобождаване и за провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му, предаде ТАСС.

Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията, предаде Ройтерс.

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри, предаде ТАСС.

Дипломат номер едно на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование.

Водещи

Най-четени