Руснаците ще взимат по-трудно визи за САЩ 19.01 | 17:36

Страната влиза в черен списък на опасни държави, от които идват терористи

От Кристиан Костурков

В близко бъдеще руснаците може да се сблъскат с по-големи трудности, за да се сдобият в виза за САЩ. Причината е в плановете на Вашингтон да усложни процедурата за издаване на разрешения за влизане на граждани на Русия. В нов законопроект, който е внесен за разглеждане от Конгреса, се предлага страната да бъде включена в списъка на особено опасните държави, от които на територията на САЩ могат да влязат терористи.

Според предложените промени в законодателството издаването на виза на гражданин на страна от черния списък трябва да преминава през сложна процедура, която отнема не по-малко от 30 дни. През това време кандидатът трябва да бъде проверен щателно. Процесът обаче няма краен срок и може да бъде удължаван безкрайно, докато не се установи окончателно, че кандидатстващият за виза не представлява опасност за САЩ. В момента руснаците получават американска виза за 5 дни.

Според сенатора от Кентъки Пол Ранд, който е вносител на законопроекта, би трябвало да бъде наложен и мораториум върху приема на бежанци от държавите от списъка. Освен Русия, в него влизат още няколко бивши съветски републики като Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и др., а също и още 30 арабски и африкански държави, съобщава "Известия".

Според Юрий Рогулев, директор на Фонда за изследване на САЩ "Франклин Рузвелт" към Московския държавен университет (МГУ) проектозаконът по-скоро представлява опит на американските политици да вдигнат рейтинга си сред обикновеното население, което се плашат от евентуална бежанска вълна на фона на случващото се в Европа.

Водещи

Най-четени