Рухнали сгради в Измир след мощния трус (СНИМКИ/ВИДЕО) 30.10 | 15:58

След първото земетресение от 7 по Рихетр са регистрирани вече 18 вторични

От iNews.bg

Силното земетресение в Егейско море в близост до турския западен бряг и гръцки острови е довело и до разрушени сгради. Хората са излезли по улиците на турския крайбрежен град Измир, турската телевизия излъчва кадри на разрушени сгради. Трусът е бил усетен по цялото турско крайбрежие на Егейско море и в северозападния регион Мармара, предаде БНТ.

От качени в сайта на Евросредиземноморския сеизмологичен център снимки от жители на измир се виждат и щети по инфраструктурата - паднала е масивна част от виадукт в града.

Епицентърът е на 17 километра от бреговете на провинция Измир, на дълбочина 16 километра, съобщава турската обсерватория.

Жителите на гръцкия остров Самос с население 45 хиляди души, са били посъветвани да стоят далече от крайбрежието.

Трусът е усетен и в Истанбул, но засега няма сведения за жертви и щети.

До момента са регистрирани още 18 вторични труса с магнитуд между 3 и 4,8 по Рихтер, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Земетресението е усетено и у нас. От БАН съобщиха за "По света и у нас", че освен в южната ни част, разместването на земните пластове е усетено дори в Русе.

Най-силно са усетили по високите етажи на сградите в София и Пловдив. Хора разказват във Фейсбук, че цели входове са излезли притеснени пред блоковете.

2256018

2256020

2256021

Водещи

Най-четени