Рюте: Украйна има пълното право да нанася удари в Русия 01.10 | 16:15

Той официално встъпи в длъжността на генерален секрета на НАТО тази сутрин

От iNews

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин, заяви, че Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина на Русия:

"Украйна води война на самоотбрана. Това означава, че тя има правото да се защити. И както знаем, според международното право, то не спира на границите. Това означава, че подкрепата за Украйна за нейната самозащита ѝ дава възможност да удря легитимни цели на територията на агресора".

Рюте обаче допълни, че всяка страна членка от Алианса сама решава дали да позволи на Украйна да извършва такива удари с оръжията, които ѝ предоставя. Новият генерален секретар на Алианса каза още, че полагащото се място на Украйна е в НАТО и трябва да се работи за нейния необратим път към него.

По повод обявената от руския държавен глава Путин нова ядрена доктрина, той каза, че към момента няма непосредствена ядрена заплаха, въпреки безотговорната реторика на руския президент. Рюте каза още, че не се притеснява от резултата от изборите в Съединените щати и би работил добре и с Тръмп, и с Харис. Същевременно той подчерта, че няма как да не пострадат интересите и  репутацията на Китай, който е основният двигател за руската агресия с оказваната за Русия военна помощ.

 

Водещи

Най-четени