С-400 и крайцерът „Москва” застъпиха на бойно дежурство 26.11 | 23:15

За първи път разполагаме ПВО в Сирия, не ни идваше на ум, че руската авиация е заплашена, отбеляза Путин

От Кристиан Костурков

Зенитно-ракетните комплекси С-400, които в рамките на 24 часа бяха доставени от Подмосковието до руската авиобаза в Сирия "Хмеймим”, вече застъпиха на бойно дежурство. Това важи и за ракетния крайцер "Москва”, който също беше натоварен със задачата да охранява руските бомбардировачи, които атакуват позициите на "Ислямска държава” в Сирия.

"В съответствие с решението на главнокомандващия въоръжените сили на Русия днес в руската авиобаза "Хмеймим” бяха доставени, разположени и вече постъпиха на бойно дежурство комплексите С-400”, заяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков.

Междувременно по време на срещата си с френския президент Франсоа Оланд Путин отбеляза, че преди това Русия не е разполагала подобни комплекси в Сирия, тъй като никой не е предполагал, че нейните самолети са подложени на риск. "Смятахме, че нямаме нужда от такива, тъй като руската авиация работи на височина, недостъпна за терористите, които не разполагат с техника, която може да поразява самолет, летящ на 3-4 хил. метра височина”, обясни руският президент.

Вчера, по предложение на военното министерство, Путин даде съгласие в Сирия да бъдат изпратени въпросните комплекси за ПВО. С-400 са предназначени да унищожават бойни самолети (изтребители, бомбардировачи, шпионски и др.), както и ракети, включително балистични, както и всякакви свръхзвукови летателни апарати. Обхватът им на действие е до 400 км в зависимост от целта. 

Водещи

Най-четени