С български корени е Клаудия Шейнбаум, първата жена, избрана за президент на Мексико 03.06 | 01:59

Нейният баща Петър Русев е емигрант от Габрово

От iNews.bg

С български корени е Клаудия Шейнбаум, първата жена, избрана за президент на Мексико.

Tова става ясно от нейната биография в Wikipedia. Шейнбаум е родена в еврейско семейство в Мексико Сити.  Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са емигрaнти от Пловдив. Те бягат от България в началото на 1940-те, за да избягат от Холокоста.

И двамата родители на новата президентка са учени: майка й Ани Пардо Чемо, е биолог и почетен професор на Факултета по природни науки в Националния автономен университет на Мексико, а баща й Карлос Шейнбаум Йоселевиц, е бил инженер-химик.

Самата Клаудия Шейнбаум също е учен по професия - тя получава докторска степен по енергийно инженерство от Националния автономен университет на Мексико (UNAM). Като академик тя е автор на над 100 статии и две книги за енергията, околната среда и устойчивото развитие. Шейнбаум е включена през 2018 г. в списъка на 100-те най-влиятеляни жени на BBC заради работата й по проблемите на измененията на климата.

С български корени е още една президентка на южноамериканска държава. Дилма Русев управляваше Бразилия между 2011 и 2016 година. Нейният баща Петър Русев е емигрант от Габрово.

Водещи

Най-четени