С един осъден завърши шпионският скандал в Deutsche Telekom 30.11 | 15:49

Висшите ръководни кадри – невинни, шефът на охраната ще лежи три години и половина

От Нели Минчева

Съд в германския град Бон осъди на три години и половина затвор основния обвиняем по дело за шпионски практики в компанията Deutsche Telekom, предаде АФП.

Клаус Т., бивш шеф по сигурността в телекомуникационната група, бе признат за виновен в нарушаване на закона за поверителността на личната комуникация. Единствено той се смята за отговорен по скандалния случай, разтърсил компанията.

През юни бяха прекратени всякакви разследвания срещу висшите ръководни кадри в Deutsche Telekom, като бе преценено, че те нямат участие в шпионажа.

Преди две години най-голямата европейска телеком група призна за съществуването на шпионски практики по отношение на данни за телефонни разговори в периода 2005-2006 г.

Под наблюдение са били разпечатките основно на членове на Надзорния съвет, както и на журналисти. Целта на шпионажа била да се разбере кой е източникът на изтичаща в пресата информация за компанията.

"Разрешаването на този случай е разочароващо за жертвите", пише в съобщение до медиите Лотар Шрьодер, член на Съвета на директорите в синдиката Verdi и един от шпионираните.

"Не можем да повярваме, че ръководството (на Deutsche Telekom) не е отговорно", допълва той, настоявайки вместо наказателно производство, срещу шефовете в компанията да продължат претенции чрез граждански искове.

Водещи

Най-четени