С ново определение за „политически затворник“ излезе ПАСЕ 03.10 | 14:25

Държавите от Съвета на Европа да преразгледат и всички дела, където е възможно да става въпрос за политически присъди

От Елена Коцева

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) постигна съгласие в определянето на границите на термина "политически затворник".

ПАСЕ се обърна и към страните участници в Съвета на Европа с настояването в бъдеще да отчитат това определение при сключване на юридически споразумения.

Терминът "политически затворник" е разработен за Съвета на Европа от независими експерти, сформирали в комисия към генералния секретар, пише агенция Новости.

В доклада му се отбелязва, че общите критерии, предложени от независими експерти, са били одобрени от всички заинтересовани страни, включително от Комитета на министрите и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Като политически затворник се счита лице, което е лишено от личната си свобода и ако това лишение е било предприето в нарушение на някое от основните права, гарантирани от Европейската конвенция по правата на човека и протоколите към нея, и по-специално – свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на изразяване и информация, а също и свободата на събранията и членуването на организации, се казва в доклада.

Политзатворник също така се явява лице, лишено от личната си свобода, в условия, когато лишаването му е станало по явно политически причини и без връзка с каквито и да е закононарушения, гласи още определението. Според него затворници и осъдени от такъв род също се явяват и такива, които са с продължителност на присъдата и условията по нея явно несъизмерими с тежестта на престъплението, за което лицето е било признато за виновно или се подозира като такова.

Освен това формулировката прибавя и че политзатворници са лица, които са били лишени от свободата си на дискриминационна основа спрямо други лица.

ПАСЕ настоява и че лица, които са лишени от личната си свобода заради тероризъм и терористични престъпления, не се считат за политически затворници, ако процесът е протекъл и присъдата е била произнесена в съответствие с националното законодателство и Европейската конвенция за правата на човека.

ПАСЕ предлага също така на компетентните органи на всички държави-членки на Съвета на Европа да преразгледат всички дела, където е възможно да става въпрос за политически присъди и затворници, и в зависимост от резултатите или да освободи задържаните, или съдебният състав да се произнесе отново.

Водещи

Най-четени