С флот на всички полюси! Москва обяви, че възстановява позиции и в Черно море 27.07 | 13:35

Путин се опитва „да изплаши света“ с новата си морска доктрина

От Филипа Тодева

Президентът Владимир Путин обнови приетата преди 14 години морска доктрина на Русия. Според информацията във "Взгляд" новият документ отчита промяната в геополитическата ситуация и по-специално новите отношения между Русия и НАТО. Отбелязва се необходимостта от сътрудничество с Китай и Индия, също така транспортния достъп до Крим.

Поправките в морската доктрина бяха обявени снощи, когато се отбелязваше Деня на Военноморските сили на Русия. От борда на фрегатата "Адмирал Горшков от флота на Съветския съюз" вицепремиерът Дмитрий Рогозин обяви, че доктрината обхваща 4 области – военноморски операции, морски транспорт, наука, разработка на полезни изкопаеми, и шест области на опериране – атлантическа, арктическа, тихоокеанска, каспийска и индиска, плюс добавената – антарктическа.

"В последно време около Антарктика се случват много събития, това е един много интересен за Русия регион", заяви Рогозин. В доктрината се посочва, че Антарктика е регион с огромен ресурсен потенциал. Акцентите в руския стратегически документ обаче падат върху Атлантическия океан и Арктика. На атлантическия фронт, по думите му, Северноатлантическият алианс действа доста активно и се приближава към руските граници. Москва не крие, че променя морските си планове, поради това, че условията в региона се диктуват основно от НАТО и смята, че "международното право не гарантира безопасността ѝ".

Нещо повече Русия е твърдо решена да възстановви своите стратегически позици както в Азовско, така и в Черно море. Една от целите там е да бъде осигурен транспортен достъп до Крим, както и развитието на строителния бранш и производството на плавателни съдове. Експертът Александър Коновалов смята, че няма дума от такова широко присъствие на руския флот, защото страната официално не е във война с никого. По думите му, за да се реализират целите на морската доктрина, Русия ще се нуждае от изцяло нов флот, а това ще ѝ излезе доста скъпо. По негово мнение документът е опит за сплашване на света.

Водещи

Най-четени