САЩ: Атаката в Бенгази е била терористична 20.09 | 15:54

Първоначално Вашингтон твърдеше, че нападението над консулството е било спонтанно

От Кремена Бедерева

Администрацията на американския президент Барак Обама промени становището си относно нападението над американското консулство в Бенгази, причинило смъртта на посланика на САЩ в Либия Кристофър Стивънс, съобщава Foreign Policy.

Според Националния център за контратероризъм атаката е била терористична, а не спонтанна, както се твърдеше досега.

"Бих казал, да, атаката срещу нашата дипломатическа сграда е била терористична”, заяви Мат Олсен, завеждащ структурата, пред Държавната комисия по сигурността. Олсен допълни, че под отговорност засега са държани членове на "Ал-Кайда".

Американските власти дълго време отричаха тезата на либийските си колеги, твърдейки че атаката срещу консулството е станала спонтанно при ескалацията на напрежението, предизвикано от антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите”.

САЩ обаче все още не са сигурни дали става въпрос за предварително планирано нападение, или терористите са се възползвали от създалата се обстановка.

В понеделник (17 септември) либийски военноначалник изтъкна, че Вашингтон е знаел за атаката три дни, преди тя да се случи. Тогава посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс заяви, че информация за нападението не е постъпвала и настоя, че то е било спонтанно.

Водещи

Най-четени