САЩ: Кремъл не стои зад газовата криза в Европа 30.10 | 10:29

В същото време обаче не е действала достатъчно бързо, за да смекчи последствията

От iNews

Русия не стои зад газовата криза в Европа. В същото време обаче не е действала достатъчно бързо, за да смекчи последствията. Това посочва Амос Хохщайн - старши съветник по глобалната енергийна сигурност на Държавния департамент на САЩ.

Думите му идват на фона на безпрецедентна енергийна криза на стария континент и цени, които удариха тавана. Погледът на анализатори веднага се обърна към Кремъл. Според твърденията основният виновник за рекордните цени е именно Русия, а някои провиждат дори употребата на енергийната криза като оръжие за постигане целите на Москва и по-специално - натиск за по-бързото одобрение на проекта "Северен поток - 2”. Твърди се още, че Владимир Путин се опитва да принуди Европа да сключва дългосрочни договори с "Газпром”. 

Хохщайн отбеляза, че доставките на газ на Русия стриктно съответстват на договорните споразумения, но той настоя, че по време на кризисни условия Кремъл е трябвало много по-рано да разреши увеличение на доставките на природен газ, като той се позова на усилията на Норвегия за попълване на газовите запаси.

Според служителя на Държавния департамент Русия трябва да остане основен доставчик на газ за Европа, но е важно да се диверсифицира европейският енергиен сектор, което означава да се въведат повече алтернативни енергийни източници.

Водещи

Най-четени