САЩ: Радикални групировки планират нападения в целия свят 24.11 | 10:30

Според Вашингтон няма безопасно място

От iNews.bg

Държавният департамент отправи предупреждение към гражданите за засилени терористични заплахи по целия свят. Според информацията на Вашингтон радикални групировки планират терористични нападения в различни региони.

Правителството не издава конкретни райони, за които има информация, но препоръчва на американските граждани да бъдат изключително внимателни при всякакви пътувания в чужбина. Предупреждението остава в сила до 24 февруари 2016 година.

Притеснителното предупреждение не е необичайно. През 2011 Държавният департамент издаде предупреждение на два пъти – покрай убийството на Осама бин Ладен и по повод десетата годишнина от атентатите на 11/9. Още веднъж предупреждение имаше и през август 2013.

За последен път подобно предупреждение беше обявено миналата година по Коледа след нападението в Сидни, при което загинаха двама души. Тогава се споменаваше опасността от нападения на така наречените самотни вълци, които действат самостоятелно. При сегашното предупреждение е използван терминът "нечислящи" се към никоя групировка хора.

В миналото подобни общи предупреждения са били подлагани на критика, тъй като заради неясната си формулировка се оказват не особено полезни. А и допринасят за успеха на терористите като създават климат на страх. Американските власти все пак искат да напомнят за глобалната заплаха на тероризма, особено на фона предстоящия в четвъртък Ден на благодарността – празник, покрай който милиони американци се отправят на път.



 

 

Водещи

Най-четени