САЩ: Русия е твърде слаба, за да се възползва кризата в Гърция 02.07 | 10:00

Говорителят на Белия дом е категоричен, че Гърция трябва да остане в еврозоната

От iNews.bg

Съединените щати смятат, че Русия сега е твърде слаба икономически, за да използва кризата в Гърция за засилване на своето влияние в тази страна и в Югоизточна Европа като цяло.

Това заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, коментирайки гръцката криза по молба на журналисти, предаде агенция ТАСС.

Говорителят на Белия дом бе запитан дали Русия не използва неотдавнашните посещения на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва и в Санкт Петербург за укрепване на своите позиции на Балканите.

Джош Ърнест отговори, че "що се отнася до отношенията на Гърция и Русия, то Гърция, разбира се, може да изгражда своите международни отношения по такъв начин, какъвто смята за необходим от гледна точка на своите интереси".

"Но аз вече казахпо повод на визитата на гръцкия премиер в Москва, че тези две страни (Русия и Гърция) и техните лидери разполагат в момента със съвършено неустойчиви икономики", допълни говорителят на Белия дом.

 

Той посочи, че според САЩ Гърция и европейските кредитори трябва да продължат преговорите, за да може страната да остане в еврозоната. Това отговаря не само на интересите на Гърция и на ЕС, но и на САЩ, отбеляза Джош Ърнест. 

Водещи

Най-четени