САЩ въведоха санкции срещу мафиотски групи по света 26.07 | 07:42

Срещу италианската камора и мафиотски банди в Япония, Мексико и бивши съветски републики

От Петя Михайлова

САЩ въведоха днес санкции срещу няколко международни престъпни групи, в това число италианската камора и мафиотски банди в Япония, Мексико и бивши съветски републики, предадоха световните агенции.

Министерството на финансите обвинява камората във фалшифициране на пари, трафик на наркотици и разпространяване на пиратски стоки под форма на хард дискове, ди ви ди, облекло и софтуер, които вредят на пазара за американски стоки.

Санкциите предвиждат замразяване на авоарите на бандите под американска юрисдикция и забраняват на американци да правят сделки с тях. Мерките вземат на прицел и японската якудза, за която се смята, че се занимава с търговия на наркотици, контрабанда на оръжие и хора, проституция и сексуална експлоатация.

Т. нар. "братски кръг", който действа предимно в Източна Европа и Централна Азия, също попада под удара на икономическите санкции, заедно с мексиканския наркокартел Лос Зетас.

Дейността на международните престъпни организации застрашава стабилността на политическите и икономическите системи в света, предупреди днес американският президент Барак Обама.

"Стигнах до извода, че дейността на крупните транснационални престъпни организации е достигнала такива размери, че те застрашават стабилността на международните политически и икономически системи", твърди Обама в президентския указ, с който се въвеждат санкциите.

По думите му тези организации ще стават все по-опасни за САЩ. Според Обама престъпните синдикати все повече участват в операциите на чужди правителства и демократически институции, отслабват върховенството на закона и подриват икономическите пазари.

Водещи

Най-четени