САЩ готвят мащабни въздушни операции в България и други източни държави 06.04 | 13:21

Вашингтон модернизира куп летища, включително и у нас, заради търканията си с Русия, ще разполага по тях ескадрили F-15

От iNews.bg

Американските ВВС се готвят за мащабни операции на територията на Източна Европа, включително и у нас. Причината е във влошаването на отношенията САЩ-Русия заради търканията между двете държави. За целта Вашингтон започва модернизация на много летища в Източна Европа, за да бъдат готови те за евентуални такива операции. Това съобщава главнокомандващият на американските ВВС в Европа и Африка Франк Горенц, цитиран от ТАСС.

Според думите му модернизацията на летищата е в рамките на започналата американска инициатива за повишаването на сигурността на европейските съюзници от НАТО и предимно за държавите от бившия социалистически блок. Горенц допълва, че отделените вече средства в рамките на инициативата ще бъдат използвани от ВВС на САЩ за разширяване на обхвата на допълнителната подготовка на личния състав на военновъздушните сили, както и на летищната инфраструктура на Стария континент.

Според думите на Горенц допълнително отпуснатите средства ще бъдат използвани с цел продължаването на проектите за развитие и модернизация на военни летища в България, Румъния, Полша и Балтийските държави. "Чрез тези инвестиции НАТО ще може да задейства от тези авиобази бързи операции с висока интензивност, ако това се наложи поради някаква причина", обяснява главнокомандващият американските ВВС в Европа и Африка. Според думите му въпросните инвестиции трябва да доведат натовските авиобази в Източна Европа до отлични показатели на пистите и останалата необходима инфраструктура като складове за въоръжения и самолетно гориво. Освен това развитието на тези летища ще позволи разполагането на американски изтребители F-15C, които са базирани постоянно във Великобритания.

На практика обаче модернизацията на въпросните летища вече е в ход. Преди седмица у нас беше открита напълно обновената авиобаза "Безмер". Там пистата беше рехабилитирана и удължена и така на нея могат вече да кацат дори и по-тежки самолети. Освен това през модернизация е преминала и друга част от инфраструктурата на военното ни летище.

Водещи