САЩ готови на всичко, за да запазят мира в Сирия 26.02 | 14:00

Ударите по „Ислямска държава” обаче няма да спрат до пълното й унищожение, казва Обама

От Кристиан Костурков

Вашингтон е готов на всичко за спазването на споразумението за примирие и прекратяването на огъня в Сирия. Това става ясно от думите на американския президент Барак Обама. "САЩ ще направят всичко възможно, за да увеличат максимално шансовете за успех на това споразумение за примирие. То може да постави началото на края на гражданската война в Сирия”, казва той. Обама обаче е категоричен, че примирието в никакъв случай не се отнася до ударите по терористите. "Искам дебело да подчертая, че няма да има никакво спиране на огъня по "Ислямска държава”. Както и преди ние ще продължим да ги преследваме неуморно”, казва американският президент, цитиран от ТАСС.

Обама обаче предупреждава, че не вижда как до окончателно спиране на боевете в Сирия ще се стигне толкова лесно. "Дори в най-добрия случай ние не очакваме, че насилието ще спре незабавно. Сигурно сме, че ще има още стълкновения”, казва той. И припомни, че "Ислямска държава” и групировката "Джебхат ан Нусра” не са страни по споразумението за примирие и не участват в никакви преговори. Паралелно с това обаче всички останали страни в конфликта са длъжни да прекратят огъня, включително и въздушните удари, за да може да стигне хуманитарната помощ до всички райони на страната. Обама отбелязва и че е от голямо значение дали режимът на Башар Асад, Русия и техните съюзници ще изпълняват поетите ангажименти.

Обама отново се застъпи и за тезата, че бъдещето на Сирия не може да включва и настоящия й президент.  "Няма никаква алтернатива на управляван преход и оттеглянето от власт на Асад. Това е единственият начин да се сложи край на гражданската война и да се обедини сирийският народ срещу терористите”, казва Обама. И допълва, че това все още е предмет на сериозен спор между Вашингтон и Москва.

Паралелно с това американският президент отбелязва, че е разпоредил на своята администрация да увеличи мерките за борба срещу "Ислямска държава” и да засили кампанията по всички фронтове. Обама казва, че ситуацията в Сирия и Ирак продължава да е сложна и че светът не се е сблъсквал с толкова сериозно нещо в последните години. Той обаче изразява увереност, че в крайна сметка терористичната организация ще бъде напълно унищожена.

Водещи

Най-четени