САЩ затегнаха визовия режим за европейци 19.12 | 10:45

Туристите от 38 държави ще се нуждаят на визи, за да посетят страната

От iNews.bg

САЩ затягат визовия режим за туристи от 38 държави, 30 от които европейски. Посочените държави фигурират в списък за свободно пътуване (The Visa Waiver Program/VWP) до САЩ и престой до 90 дни в страната с цел бизнес или туризъм, без за това да е нужно издаването на виза.

Мярката бе предприета след терористичните атаки в Париж миналия месец. Туристите от тези 38 страни няма да имат право да влизат в САЩ без виза, ако са били наскоро в Ирак, Сирия, Иран или Судан.

Постоянният представител на ЕС в САЩ Дейвид О'Съливан заплаши с ответни реципрочни мерки. Той настоя петте страни членки на Европейския съюз, които не част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея. Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Падането на визовия режим за българи беше отложено за неопределено време заради терористични заплахи. Това стана ясно още през април след посещението на вътрешния министър Румяна Бъчварова в САЩ.

 

Това беше съобщено от зам. вътрешния министър Филип Гунев пред депутатите от комисията за вътрешна сигурност и обществен ред още през април. В неформални разговори с високопоставени представители на американските власти обяснили, че затягането на режима се дължи на риска от тероризъм. Съобщението дойде на фона на вървящите към този момент дебати в Конгреса пък вървял дебат за включването на държавите от бившия източен блок в списъка държави с облекчен визов режим.

Водещи

Най-четени