САЩ изпитаха атомна бомба в Невада 15.04 | 16:06

Опитът обаче не е явключвал ядрена бойна глава

От iNews.bg

Дрънкането на оръжия по света продължава. САЩ са направили изпитание на една от своите атомни бомби. При опита обаче оръжието не е имало ядрена бойна глава.

Изпитанието е направено на едн от полигоните в щата Невада вчера. Бомбата, модел B61-12, е била пусната от въздуха от изтребител F-16, сочи съобщение на Национаната служба по ядреа сигурност на САЩ.

По време на изпитанията са били оценени както неядрените способности на оръжията, така и възможностите на самия самолет да превозва и хвърля бомбата. Последните подобни изпиания са проведени през 2015 г. Тогава опитите са били 3. Сегашният тест обаче няма да бъде последен. Той е първи от серията, която ще се проведе в рамките на 3 години.

Атомната бомба B61 е разработена през 1963 г., припомня "Интерфакс". Изпитаната вчера е 12-тата й модификация, от което произлиза и номерът й. В случай, че серията от изпитания бъде проведена успешно, ще бъдат произведени 4 бомби В61, които ще влязат в арсенала на САЩ. Първата е планирано да бъде готова през 2020 г.

Водещи

Най-четени