САЩ искат Facebook, Twitter и Apple да се борят срещу ИД 25.02 | 17:58

Вашингтон иска от 50 технологични компании да спрат разпространението на материали на терористите в нета

От iNews.bg

Властите в САЩ са поискали големи технологични и интернет компании да се включат в борбата срещу "Ислямска държава”. От Вашингтон са помолили те да помогнат срещу разпространението на призиви и всякакви материали от последователите на терористична организация в интернет, в социалните мрежи, по телевизии и т.н. Според източници на CNN от американското Министерство на правосъдието вече дори са провели редица срещи с ръководствата на компании като Apple, Twitter, Snapchat, Facebook, Buzzfeed, MTV и др.

Идеята е те да помогнат на администрацията на Барак Обама в борбата за разпространение на съобщения, агитационни материали и т.н. на "Ислямска държава” в интернет и социалните мрежи. Освен това за целта трябвало да бъде създадена и нещо като група от специалисти, които да не допускат публикуването им, предаде ТАСС.

Според източниците на CNN към момента са били проведени около 50 срещи с шефове на компании. В тях е участвал лично и директорът на Националния антитерористичен център на САЩ Никълъс Расмусен. Той е отбелязал, че към момента Вашингтон вече е успял да постигне определени резултати в борбата срещу разпространение на идеите на "Ислямска държава” в интернет, но са необходими още усилия.

Водещи