САЩ констатират напредък в преговорите с Китай за климата 30.11 | 08:08

Пекин не бърза с оптимизма

От Любомир Тасев

Официален представител на Вашингтон заяви в понеделник, че е постигнат напредък в преодоляване на споровете с Пекин относно политиката за климата, предаде Ройтерс.

"Мисля, че изгледи за успех на форума ще има само ако двете страни (САЩ и Китай) постигнат споразумение," каза ръководителят на американската делегация Джонатан Пършинг по време на започналата конференция на ООН за борба с климатичните промени.

"Изразходвахме много енергия през последния месец, работейки по проблемите, по които имаме разногласия, в опит да ги преодолеем. Имам чувството, че сме отбелязали напредък. Сега остава да видим какъв ще бъде изходът на този форум," заяви Пършинг на пресконференция с китайския си колега Су Вей.

Той заяви, че въпреки успеха на републиканците в изборите за Конгрес, президентът Обама остава ангажиран с целта до 2020 година парниковите емисии на САЩ да бъдат намалени със 17 процента от нивото им през 2005 г.

Китайският делегат се изказа по-предпазливо за възможния напредък.

"Имахме много откровен, много открит диалог с нашите американски приятели и мисля, че и САЩ, и Китай биха искали да видят добра развръзка на форума в Канкун," каза Су Вей. В речта си при откриването на конференцията в строго охранявания курорт мексиканският президент Фелипе Калдерон изтъкна, че "атмосферата на планетата е безразлична към държавния суверенитет."

"Ще бъде трагедия, ако неспособността ни да се взрем отвъд нашите лични, групови или национални интереси ни тласне към провал," заяви Калдерон, цитиран от Асошиейтед прес, пред 15-те хиляди делегати, бизнес лидери, активисти и журналисти, дошли на форума.

Водещи

Най-четени