САЩ ни порицаха за тоалетните в родните затвори 28.02 | 13:35

Лишените от свобода живеели натъпкани на тясно и на студено

От Христина Рафаилова

Мръсните тоалетни в родните затвори "впечатлиха" Държавния департамент на САЩ. В ежегодния доклад за правата на човека Щатите отбелязват, че у нас лишените от свобода живеят при ужасни условия. Документът беше представен от държавния секретар Джон Кери. 

В доклада се подчертава, че осъдените у нас живеят в ужасяващи условия без подходящи тоалетни, отопление и вентилация. "Пренаселеността на затворите продължава да бъде сериозен проблем", се посочва в доклада. В него се цитират данни, че през октомври 2012 г. в 13-те местата за лишаване от свобода у нас е имало 9,115 души, сред които 63 непълнолетни и 270 жени. Капацитетът на сградите обаче бил едва за 8763 души. 

От Държавния департамент се позовават на неправителствени организации за ниското качество и нередовното хранене на затворниците. Също така САЩ обръщат внимание на зачестилите самоубийства в местата за лишаване от свобода. През 2012 г. те са били 5 на брой, докато предходната година са били 3. 

Най-сериозното нарушаване на човешките права у нас обаче остава дискриминацията на ромите. В доклада се посочва, че малцинството у нас все още е обект на честа сегрегация и предразсъдъци. Според американските власти ромският, както и други етноси са представяни в медиите по дискриминативен и обиден начин. Жертви на дискриминация у нас са и хората с различна сексуална ориентация. 

В документа се отбелязват и нападенията над бежанци, случили се в столицата през изминалата година. Сред сериозните нарушения на основните човешки права се посочват и лошите условия на живот в лагерите за търсещите убежище. 

Бавното правосъдие също е засегнато в доклада. От САЩ отбелязват, че страната ни все още не се справя добре в борбата с корупцията. Като нагледен пример за това се споменава досъдебното производство срещу бившия шеф на Генерална дирекция "Борба с организираната престъпност" Станимир Флоров за вземане на подкуп в особено големи размери. 

Водещи

Най-четени