САЩ оставя войските си в Афганистан 15.10 | 19:20

Американската армия няма да се прибира у дома в края на 2016 г.

От iNews.bg

Американските войници в Афганистан няма да се върнат в родината си и ще останат в страната. Това става ясно от изказване на президента на САЩ Барак Обама. Властите в страната са взели решение да не изтеглят изцяло контингента си в размирната страна, а само да намалят броя на своите военни, съобщава ТАСС. По този начин окончателното изтегляне на американските войски от Афганистан, което беше планирано за до края на 2016 г., няма да се състои.

"Аз реших, че вместо да оставим наши военнослужещи единствено да охраняват посолството ни в Кабул след 2016 г., да задържим в страната 5500 души контингент в някои от базите в Афганистан – в Баграм, в Джелалабад и в Кандахар", отбелязва Обама по време на реч в Белия дом. Според думите му оставащите в страната американски военни ще се занимават с обучение и тренировки на афганските сили за сигурност, както и ще участват в провеждането на операции срещу терористи. "Това решение ще ни позволи да продължим с нашите усилия да обучим местните военни и да ги направим по-силни", казва американският президент.

По-рано Барак Обама почти непрекъснато обясняваше, че в края на 2016 г. всички военни от САЩ ще се върнат обратно в родината си. В Афганистан ще останат единствено хората, които охраняват посолството в Кабул. Сега обаче намеренията му коренно се променят. По този начин Обама няма да изпълни едно от обещанията си – да изведе всички американски войски от Афганистан до края на мандата си. Така задачата ще бъде прехвърлена на следващия американски президент, който ще поеме поста в началото на 2017 г.

Водещи

Най-четени