САЩ отвори виртуално посолство в Иран 07.12 | 14:05

То ще бъде връзката на САЩ с иранците в момент, когато между двете страни няма дипломатически отношения

От Кремена Бедерева

САЩ отвориха виртуално посолство в Иран. Виртуалната дипломатическа мисия ще бъде връзката на САЩ с иранците в момент, когато между двете страни няма дипломатически отношения.

На сайта на виртуалното посолство на английски и на фарси ще бъдат публикувани политическите декларации на Вашингтон, като и информации за американските визи и новини на агенцията Voice of America, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Във видеопослание по повод откриването на виртуалното посолство американският държавен секретар Хилари Клинтън изрази надежда, че сайтът ще позволи на американците и на иранците да общуват без страх и открито. "Поради факта, че САЩ и Иран не поддържат дипломатически отношения, ние пропускаме важни възможности за общуване и обмен", подчерта държавният секретар.

"Днес ние можем да използваме новите технологии, за да се обединим и да насърчим по-доброто разбирателство между нашите две страни и между нашите граждани. Поради тази причина ние създадохме това виртуално посолство", отбелязва Клинтън.

Със сайта Вашингтон иска да разбие електронната завеса, която иранският режим спуска пред гражданите на Иран, контролирайки мобилните телефони, интернет и социалните медии, се посочва в друго изявление на американския Държавен департамент. САЩ и Иран нямат дипломатически отношения от 1979 г.

Те бяха прекъснати по време на заложническата криза в американското посолство в Техеран. Проектът за виртуално посолство беше обявен от Вашингтон още през октомври и породи гнева на иранските власти.

Водещи