САЩ отпускат 1 млрд. долара за увеличаване на военното си присъствие в Европа 03.06 | 14:32

Сигурността на партньорите на Америка е свещена, обяви Обама

От iNews.bg

САЩ планират да отпуснат 1 млрд. долара за разширяването на американското военно присъствие в Европа. Това обяви президентът на страната Барак Обама по време на визитата си в Полша.

Американският президент потвърди, че САЩ спазват ангажиментите си спрямо принципите на Северноатлантическия алианс за колективна защита, анонсирайки операцията за повишаване на сигурността в Европа. Тя ще бъде подсигурена с 1 млрд. долара. Програмата, която ще финансира допълнителни ротации на американски военни на Стария континент, трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ. 

Държавният глава, който предстои да се срещне с лидерите на НАТО, изрази загрижеността си за продължаващата криза в Украйна. Той подчерта, че сигурността на партньорите на Америка са свещени, предаде BBC. 

След срещата си с полския си колега Бронислав Коморовски държавният  глава отправи предупреждение към Русия да не продължава да провокира напрежението в Украйна. Обама добави, че Москва трябва да използва влиянието си за оттеглянето на сепаратистите от източната част на черноморската страна. 

Щатите възнамеряват също така да засилят партньорството си в държави като Украйна и Молдова, добави Обама. 

Водещи

Най-четени