САЩ предупредиха Русия, че ще отвърнат на удара 09.03 | 15:22

Американската армия е готова да подкрепи европейските си съюзници и Украйна

От Мая Александрова

"Американската армия е готова да подкрепи съюзниците в Европа и да подкрепи Украйна. САЩ изпращат ясен сигнал към Русия, че сме готови да отговорим на заплахата". Това каза ръководителят на обединения комитет на началник-щабовете на ген. САЩ Мартин Демпси, цитиран от УнiАН.

Демпси заяви, че американските дипломати работят денонощно, за да се справят с превзетата от Русия украинска територия в Крим.

Генералът каза още, че е говорил със свои колеги от Русия и е дал ясен сигнал към Украйна и НАТО, че САЩ са готови да отговорят с военна сила, ако е необходимо.

"Имаме договорни задължения с нашите съюзници от НАТО и ги уверяваме, че ако е необходимо да действаме, ние ще го направим", посочи Демпси.

Той предупреди, че нахлуването на руските войски в Крим създава рискове за всички европейски страни и съюзници в НАТО.

"Ако Русия има право да влезе в суверенна държава под претекст, че защитава етническите руснаци в Украйна, това създава рискове за Европа в места, където има етнически анклави", посочи генералът.

По-рано САЩ предупредиха Русия да не присъединява Крим към територията си, защото това би затворило вратата на дипломацията.

Водещи

Най-четени