САЩ разработва оръжие срещу чужди безпилотни самолети 25.07 | 14:53

Вашингтон гледа на дроновете като на сериозна заплаха за американската армия

От Кристиан Костурков

САЩ са започнали да разработват оръжия срещу безпилотни самолети. Преди няколко години Америка беше на практика монополист в използването на такива летателни апарати. Сега обаче няколко държави вече произвеждат такива самолети и те представлява потенциална заплаха за Щатите, смята военният експерт Джоузеф Тревитик, съобщава "РИА Новости”.

САЩ изучават възможностите за поразяване на безпилотни летателни апарати и сега този въпрос се превръща в по-важен от дори от разработките за прихващане на ракети, артилерийски снаряди и минометни боеприпаси, изстреляни от противника. Методите за ликвидиране на безпилотни самолети влизат в програмата на САЩ за разширена териториална защита и съхраняване на боеспособността (EAPS) и в концепцията за т.нар. хибридни войни. Националната военна стратегия на САЩ за 2015 г. дори призна борбата срещу дроновете на противниците като крайно трудна задача. Безпилотните летателни апарати се причисляват към технологиите с възможности за нанасяне на удар по преимуществата на американската армия.

За да се борят с вражеските безпилотни самолети, Вашингтон планира да въведе на въоръжение автоматични оръдия с относително малък обхват на действие. Прилагането на точно такива оръжия, а не на ракети, които изискват повече време, за да нанесат поражение, е най-целесъобразно да се използва за борба с дронове, които летят на ниска височина.

За прототип на системата за борба с безпилотните летателни апарати е взето 50-милиметрово автоматично оръдие Bushmaster II, което се произвежда от компанията Orbital ATK. То може да произвежда до 200 изстрела в минута. Засега обаче няма данни за далекобойността на това оръдие. Преди няколко месеца са били проведени тестове, по време на които новата система успешно е поразила целта си, отбелязва Джоузеф Тревитик.

Водещи

Най-четени