САЩ с контраоферта към Атина за "Турски поток"? 08.05 | 12:11

Притиснат от кредиторите, Ципрас не затваря нито една възможност за осигуряване на финансов ресурс за Гърция

От iNews.bg

Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохщайн ще се срещна днес в Атина с министри, сред които и тези на външните работи и енергетиката, за да обсъдят алтернатива на газопровода "Турски поток".

"На срещата, която е по инициатива на Хохщайн, ще се обсъдят енергийни теми, които са от взаимен интерес", съобщиха от гръцкото енергийно министерство, цитирано от БГНЕС.

Гръцкият външен министър Никос Коциас миналият месец беше на посещение в САЩ, където заяви, че държавният секретар Джон Кери е казал, че САЩ са готови да направят контраоферта за инвестиции в газопровод в Гърция на тази на руската "Газпром".

В същото време от канцеларията на премиера Алексис Ципрас съобщиха, че той е провел снощи телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който е било обсъдено енергийното сътрудничество между страните. Путин също така е предложил да инвестира в гръцката компания, която ще участва в изграждането на руския газопровод, който ще пренася природен газ за Европа.

Според съобщението Ципрас е потвърдил готовността на Атина да участва в изграждането на гръцки газопровод за пренос на руски газ от гръцко-турската граница до други европейски страни. Путин от своя страна е изразил намерението си да подкрепи финансирането на гръцката компания, която ще изгради газопровода, чиято цена може да бъде покрита от печалбата на компанията, работеща с него.

Канцеларията на Ципрас също така съобщи, че премиерът ще бъде в Санкт Петербург между 18 и 20 юни, където ще участва в международен бизнес форум и ще се срещне с президента Владимир Путин.

Водещи

Най-четени