САЩ убиха действащия командир на „Ислямска държава“ в Сирия 25.03 | 20:06

Ликвидираният Хаджи Имам е поел командването от ранения лидер Абу Бакр ал Багдади

От iNews.bg

Вторият по старшинство военен командир на "Ислямска държава” в Сирия - Абдул Рахман Мустафа ал Кадули, е бил убит при американска операция в Сирия. Известният като Хаджи Иман е загинал в четвъртък при атака на американски спецчасти. Новината, изтекла по-рано по телевизия NBS, потвърди американският министър на отбраната Аштън Картъра на пресконференция в Пентагона. Той обясни, че САЩ изпълняват план за "системно елиминиране на членовете на кабинета на ИДИЛ".

Американските власти бяха обещали награда от 7 милиона долара за главата на Кадули. Той е етнически туркмен, роден през 1957 или 1959 г. в северния иракски град Мосул, който е под контрола на джихадистката организация от 2014 г. насам.

 

Хаджи Иман първоначално членува в иракското крило на "Ал Кайда" под командването на убития Абу Мусаб ал Заркауи и е негов заместник в Мосул. По-късно обаче организацията се трансформира в "Ислямска държава" и Кадули се включва в нея, след като излиза от затвор в Сирия през 2012 г.

Смята се, че той е поел командването на ИДИЛ в Сирия от лидера-халиф - Абу Бакр ал Багдади, който бе ранен при американско въздушно нападение и бе прехвърлен в Либия за възстановяване.  

Водещи

Най-четени