САЩ увеличават военното присъствие в Австралия 16.11 | 13:03

2500 американски морски пехотинци ще действат от австралийския град Даруин, Северна Австралия

От Кремена Бедерева

Президентът на САЩ Барак Обама и австралийският премиер Джулия Гилърд обявиха днес в Канбера, че между двете страни е постигнато ново споразумение за сътрудничество, засилващо американското военно присъствие в Азиатско-Тихоокеанския район.

То дава възможност 2500 американски морски пехотинци да действат от австралийския град Даруин, Северна Австралия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. От общата пресконференция на Обама с Гилърд стана ясно, че от идната година в Северна Австралия ще започне разполагането на ротационен принцип на около 250 американски морски пехотинци, като с течение на времето броят им може да нарасне до 2500 души.

Даруин ще дава достъп и на американската авиация.

Обама пристигна днес - 16 ноември, на военното летище в столицата Канбера от Хонолулу, където бе домакин на международна икономическа среща.

Президентът ще остане ден и половина в Австралия. Освен срещата с премиера Джулия Гилард, Обама ще произнесе реч в парламента.

Обама два пъти отлага визитата в Австралия - веднъж, защото трябваше да остане във Вашингтон, за да лобира за приемането на законопроекта за здравната реформа, и втори път заради петролния разлив в Мексиканския залив.

Водещи

Най-четени