СБ: Санкциите срещу Русия отпадат през 2018 г. 06.04 | 16:01

Прогнозите на банката сочат и че рублата ще продължи да отслабва през тази година, след това ще се стабилизира

От iNews.bg

По всяка вероятност икономическите санкции срещу Русия ще продължат да действат до 2018 г. Това става ясно от прогнозите за икономическото развитие на страната, съставени от Световната банка (СБ). Институцията е разгледала няколко сценария. При повечето от тях излиза, че санкциите ще продължат да действат чак до 2018 г. Само при един от вариантите се допуска те да отпаднат година по-рано.

Според СБ през 2016 г. Русия ще отчете спад в икономиката си от 1.9%, което е още по-надолу от предходната прогноза. Запазва се обаче прогнозата, че през следващата 2017 г. руският БВП ще отбележи ръст. Нивото обаче също е намалено спрямо по-рано и се очаква увеличението да достигне максимум 1.1%. Това обаче са прогнозите според един от оптимистичните сценарии.

Ако цената на петрола по световните пазари отново падне и се задържи на ниво около 30 долара за барел, в такъв случай руската икономика през тази година ще отбележи спад от 2.5 на сто. Според същия сценарий през 2017 г. черното злато ще поскъпне до около 40 долара, а през 2018 г. - до 45 долара. При това положение догодина руският БВП би трябвало да отчете минимален ръст от 0.5%, а през 2018 г. - от 2 на сто.

През тази и следващите две години обаче Русия ще изпитва ежегоден бюджетен дефицит, който с времето ще намалява. За 2016 г. се очаква той да бъде 5.6% от БВП, през 2017 г. - 3.6%, а през 2018 г. - 2.7 на сто. В същото време подобна тенденция ще се наблюдава и при инфлацията в Руската федерация. За т.г. тя ще бъде 8.5%, през следващата – 6%, а през 2018 г. - 5 на сто.

През тази година отслабването на рублата ще продължи, сочат прогнозите на СБ. Основната причина е в задържането на цените на петрола на по-ниски от очакваните нива, обяснява икономистът на СБ с ресор Русия Сергей Улатов. "През 2016 г. валутата ще ще отслабне допълнително, но леко. След това обаче рублата ще се стабилизира. Въпреки това обаче курсът й спрямо основните валути ще продължи да се колебае. Основният фактор при това положение ще бъде цената на нефта по световните пазари", обяснява експертът.

Водещи

Най-четени