СЗО: Вирусът зика се разпространява експлозивно 28.01 | 16:12

Организацията свиква спешна среща в Женева на 1 февруари заради пандемията

От iNews.bg

Световната здравна организация (СЗО) предупреди официално, че вирусът зика, който причинява вродени малформации при новородени, се разпространява експлозивно, предаде AFP. Ръководителят на СЗО Маргарет Чан призова на 1 февруари да се проведе извънредна среща на страните, членуващи н организацията, заради новата пандемия.

"Нивото на тревога е изключително високо", заяви Чан по време на среща на страните държавите членки в Женева. И посочи, че на предстоящата среща СЗО трябва да вземе решение дали епидемията да бъде определена като заплаха за международното обществено здраве.

Междувременно Маркос Еспинар от регионалния офис на СЗО в Америка обяви, че се очакват между 3-4 милиона заболели от вируса зика в Америка.

Предишните масови случаи на вируса, който за първи път е открит при маймуна в Уганда през 1947 г., са преминавали относително леко, обясни Чан. Тя обясни, че сегашната ситуация е напълно различна, тъй като този път вирусът причинява вродени малформации, известни като микроцефалия, изразяваща се в неестествено малка глава при новородените.

Чан призна, че "все още не е установена, но е силно допустима" причинна връзка между инфекцията на вируса зика, вродените малформации и неврологичните симптоми.

На срещата след няолко дни СЗО ще се опита да определи какви са нивата на международна тревога и какви да са мерките за борба с епидемията.

В момента епидемията от зика се разпространява най-вече в Южна и Централна Америка, но има отделни случаи и в Европа, след като туристи са посетили огнищата на вируса.

Междувременно по-рано днес и американски учени призоваха Световната здравна организация да предприеме незабавни действия във връзка с разпространяващия се вирус зика, съобщи BBC, като цитира научен материял, публикуван в Journal of the American Medical Association.

Учените алармират, че вирусът зика има "взривоопасен пандемичен потенциал” и призовават СЗО "да си вземе поука от вируса ебола и да свикат извънредна среща на комитет с експерти по заразни заболявания.

Според учените в рамките на две години може да бъде подготвена ваксина за тестове, но за широка употреба едва след десетилетие. Изследователите Даниел Лъси и Лоурънс Гостин посочват, че бавната реакция на СЗО във връзка с разпространението на вируса ебола в Африка най-вероятно е коствала живота на хиляди хора. И предупреждават, че може да се разрази подобна катастрофа, ако не се предприемат спешни действия срещу вируса зика.

Вирусът зика причинява спиране на развитието на мозъка на бебетата. Епидемията в Бразилия доведе до паника. Хиляди хора в страната са заразени с вируса, който вече се е разпространил в около 20 държави.

Пренасяният от комари вирус изправи на нокти Бразилия. Над 200 хиляди войници са мобилизирани в южноамериканската страна. Бразилският президент Дилма Русеф призова Латинска Америка да се обедини в борбата срещу зика. На среща в Еквадор тя заяви, че споделянето на информация за заболяването е единственият начин то да бъде победено. За следващата седмица е насрочена регионална среща на здравните министри.

Към момента няма лекарство за лечение или превенция на болестта. Взети са проби от Бразилия и в момента се анализират в лаборатории в американския щат Тексас.

 

Водещи

Най-четени