СЗО: Епидемия от холера в Йемен 30.10 | 21:13

Войната унищожи водоемите и болниците, хората пият мръсна вода

От iNews.bg

Над 1440 са случаите на холера в Йемен, предаде Световната здравна организация. В резултат на 18-месечната война в страната са унищожени повечето здравни заведения и източници на чиста вода.

"Главната причина е заразената вода. Около 70 процента от жителите на Йемен в момента нямат достъп до чиста питейна вода и следователно са в много голям риск от прихващане на болестта и вероятността за заразяване е много голяма", заяви представител на министерството на здравеопазването.

Холерата е само един от рисковете във войната в Йемен, но бързото разпространение на болестта би довело до разрастване на хуманитарната криза. По данни на УНИЦЕФ 7,4 милиона деца в страната имат нужда от медицински грижи, а 370 00 са в риск от остро недохранване.

"Преди да изпомпаме водата към местните жители, я тестваме за химичен дисбаланс и микроби в лаборатория, в която работят опитни специалисти. След като сме сигурни, че не е опасна, я изпомпваме към градовете", разказа служител на дружеството за безопасност на водата и канализацията в Сана.

Въпреки че повечето хора не проявяват симптоми или те са умерени и могат да бъдат лекувани с рехидратиращ разтвор, в най-тежките случаи болестта има фатален край за часове, ако не се третира с венозни медикаменти и антибиотици.  

Най-четени