СЗО: Пандемия от 2019-nCoV няма, засега 04.02 | 15:02

Антивирусни лекарства все още се тестват, няма данни коронавирусът да мутира

От iNews.bg

В момента няма пандемия от коронавирус в световен мащаб, заяви висш служител на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

Служителят на СЗО добави, че все още се тестват антивирусни лекарства и че в момента епидемията е във втора фаза, при която "имаме епидемия от коронавирус с множество огнища и се опитваме да гасим всяко едно от тези огнища".

Той определи като положителна информацията, че СЗО не вижда доказателства за мутация на коронавируса. "Това е доста стабилен коронавирус".

Според него Световната здравна организация провежда през настоящата седмица телеконферентни разговори с представители на туристическата и на пътническата въздухоплавателна индустрии, за да работят по препоръки за защита на техните екипажи, така че те да могат да възобновят полетите до Китай.

Той също така отбеляза, че Китай не е отправил запитване към СЗО за маски против коронавируса, тъй като страната е успяла да мобилизира вътрешните си ресурси.

"За да се спре предаването на този вирус е много важно болните хора да носят маски", отбеляза представителят на СЗО и добави: "За хората, които нямат симптоми на коронавирус, носенето на маски няма да ги защити на 100%. Необходимо е те да прилагат и други профилактични мерки, включително редовно миене на ръцете".

През миналата седмица Световната здравна организация обяви глобална извънредна ситуация във връзка с епидемията от коронавирус в Китай.

Китайската национална комисия по здравеопазване обяви по-рано през деня, че до понеделник включително броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната е достигнал 20 488, което означава общо 20 600 в световен мащаб. В тежко състояние са 2 788 души.

В Китай вирусът вече е отнел живота на 425 души, което представлява смъртност от 2,1% от общия брой заразени, като в провинция Хубей са регистрирани 97% от всички смъртни случаи в страната. Под наблюдение са поставени 171 329 души, докато до края на вчерашния ден са били освободени 12 755.

Водещи

Най-четени