СЗО алармира: Серизона опасност дебне човечеството 06.08 | 14:30

Според изчисленията на СЗО в света остава глобалното неравенство в достъпа до ваксини срещу COVID-19

От iNews.bg

Човечеството сега е изправено пред реална опасност поради разпространението на коронавирусната инфекция, въпреки успеха във ваксинацията, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

"Благодарение на разработването на ваксини в рекордно кратко време постигнахме голям напредък. Но сега светът е обхванат от реалната опасност много от предишните ни успехи да ерозират”, каза Гебрейесус. Текстът на речта му е публикуван на уебсайта на организацията.

Както обясни ръководителят на СЗО, увеличаването на броя на случаите на COVID-19 е причинено от факта, че хората престават да спазват ограниченията за социални контакти и дистанция, здравните системи работят непоследователно, а процентът на ваксинации по света е неравномерен.

Ден по-рано Гебрейесус призова за временен мораториум върху реваксинацията до края на септември.

Според изчисленията на СЗО в света остава глобалното неравенство в достъпа до ваксини срещу COVID-19 – в по-бедните страни много по-малко хора са напълно ваксинирани или са получили поне една доза, отколкото в по-богатите страни, където се произвеждат ваксините и някои правителства започнаха да говорят за реваксинация с трета доза. 

Най-четени