СИРИЗА печели вота на гърците със сериозна преднина 20.09 | 21:53

Отцепниците „Народно единство“ не влизат в новия парламент

От Кристиан Костурков

СИРИЗА спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция. Днес местните избраха отново да бъдат управлявани от партията на Алексис Ципрас. След обработката на близо 28% от бюлетините се оказа, че СИРИЗА води доста по-сериозно пред основния си конкурент "Нова демокрация" от данните от трите екзит пола, които бяха оповестени по-рано днес.

Така за момента партията на последния избран от парламента гръцки премиер събира гласовете на 35.32% от стигналите до урните гърци. През целия ден предварителните дaнни показваха минимална разлика от 2.5 до 3% преднина за СИРИЗА пред "Нова демокрация". След преброяването на над една четвърт от бюлетините обаче се окачва, че разликата е доста по-голяма. Към момента основният конкурент на СИРИЗА е спечелил доверието на 28.16% от гласувалите, съобщава гръцкото Министерство на вътрешните работи, което отговаря за провеждането на вота.

Ако тези резултати се запазят и след преброяването на 100% от бюлетините, СИРИЗА ще има 144 депутата в бъдещия парламент. "Нова демокрация" пък ще получи 75 места, съобщава "РИА Новости". Третата политическа сила в новия гръцки парламент ще е "Златна зора", която печели доверието на 7.25% от гласоподавателите, което дава 19 депутата. След това се нареждат ПАСОК с 6.43% и 17 места, Комунистическата партия на Гърция с 5.49% и 15 депутата. Партията "Потами" , "Независимите гърци" и "Съюзът на центристите" печелят по 3.73% и съответно по 10 места в парламента. Засега отцепниците от СИРИЗА - "Народно единство", за които гласува бившият финансов министър Янис Варуфакис, не успяват да прескочат бариерата и не влизат в следващия парламент, събирайки 2.81% от гласовете.

 

Ако тези резултати се запазят и след преброяването на последната бюлетина, СИРИЗА ще може да формира новото гръцко правителство заедно с бившия си партньор "Независимите гърци", които заедно ще съберат 154 депутата в 300-членния парламент.

Водещи

Най-четени