Самолет кацна аварийно в Амстердам* 29.08 | 16:18

Неразбирателство между пилоти и авиодиспечери предизвика подозрения за терористичен акт?

От Елена Коцева

Самолет, летящ от испанския град Малага, се е приземил на летище "Схипхол" в Амстердам с подозрението, че е превзет от терористи.

Министерството на отбраната на Холандия е изпратило два изтребителя F-16, за да прихванат самолета и да го ескортират.

След кацането си машината е била обкръжена от спецотряди, а на летището са приведени в повишена готовност всички служби, които отговарят за критични ситуации. Според информациите всичките 180 пасажера са все още в самолета, но по думите на пилота обстановката е и е била спокойна.

От националното бюро за борба с тероризма съобщиха, че самолетът е влязъл във въздушното пространство на Холандия, без да е осъществил връзка с диспечерските служби.

От Vueling Airlines обаче отрекоха информацията за отвличане и терористичен акт, като уточняват, че критичната ситуация е възникнала заради неразбирателство между пилотите и авиодиспечерите.

Информацията е потвърдена и от полицията на Амстердам пред агенция Ройтерс.

Самолетът е на компанията Vueling Airlines, а рейсът е VY 8366, според информация на РБК. Първоначално имаше информации, че кацането е аварийно и е следствие на заложническа криза. Също така някои агенции, сред които и Новости съобщаваха, че лайнерът е Airbus и принадлежи на испанските авиолинии Spanair.

Тази сутрин пък терминал на същото летище беше затворен, тъй като работници откриха бомба, останала от Втората световна война. Всички пътници бяха евакуирани.

*Информацията е актуализирана към 17.11 часа.

Водещи

Най-четени