Самолет на НАТО на косъм от сблъсък с пътнически лайнер 05.01 | 10:45

Военната машина навлязла в коридора на гражданската, не отговаряла на диспечерите

От iNews.bg

Два самолета са били на косъм от сблъсък във въздуха през изминалата нощ. Единият е руски пътнически, а другият – транспортен на НАТО. Инцидентът е станал в района на Курилските острови.

"Руски пътнически самолет Bombardier е излетял от Сахалин. Набирайки височина от 6000 метра, той се отправя по курса си към Курилите. В този момент диспечерът забелязва приближаващ се към лайнера на същата височина неразпознат самолет, който не е отговарял на сигналите от земята", разказва източник на "Интерфакс" сред силовите структури на страната.

Той допълва, че неизвестната машина, за която се предполага, че е транспортен самолет на НАТО, е пресичал коридорът, предназначен за пътническата машина. За да бъде избегнат сблъсък, на руския самолет е било наредено незабавно да се сниши. След това диспечерите са направили още няколко опита за контант с опасно летящия самолет, но пилотите му отново не са се отзовали на повикванията.

Единствено е бил засечен сигналът от радиолокатора на машината, който, според международната класификация, отговаря на типа, използвани в самолетите на НАТО. От "Интерфакс" отбелязват, че засега няма официално потвърждение на инфорамцията от нито едно ведомство.

Водещи

Най-четени