Самоубийствен атентат взе жертви на летището в Кабул 28.12 | 10:16

"Ал Кайда" веднага пое отговорност за кървавия акт

От iNews.bg

Самоубийствен атентат с кола бомба бе извършен тази сутрин до летището в афганистанската столица Кабул. Цел на атентата вероятно са били войници на НАТО, съобщава зам.-директорът на полицията в Кабул Агха Рохани, цитирана от AFP.

Загинал е поне един мирен гражданин и най-малко четирима ранени, посочва агенцията, като се позовава на говорител на афганистанското вътрешно министерство, публикувана в Twitter. Според говорителят атентатът е бил насочен срещу конвой на чужди войски.

"Ал Кайда" веднага пое отговорност за атентата. Това обяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид в социалната мрежа.

Талибаните често извършват атентати срещу чуждите военни в Афганистан, които смятат за нашественици. Преди седмица шестима американски войници бяха убити при атентат на терористичната групировка близо до базата Баграм северно от Кабул.

Днешното нападение бе извършено ден след посещението в Кабул на началника на генералния щаб на пакистанската армия генерал Рахил Шариф. В Афганистан се смята, че режима в Пакистан винаги е поддържал талибаните.

Генерал Шариф и афганистанският президент Ашраф Гани се споразумяха за четиристранна среща със САЩ и Китай през януари, за да бъде приета пътна карта за подновяване на мирните преговори с талибаните, припомня AFP.

 

Водещи

Най-четени