Саркози: Който стане французин, негови предци стават галите 21.09 | 10:01

Крилатата фраза на бившия президент обиколи социалните мрежи и стана повод за шеги и закачки, но и провокира нова сериозна полемика относно имигрантите

От iNews.bg

В момента, в който някой имигрант стане французин, негови предци стават галите. Това заяви Никола Саркози, който води кампания да стане кандидат на десницата на президентските избори през 2017 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Крилатата фраза на Саркози обиколи социалните мрежи, в които потребителите се надпреварваха с шеги и фотомонтажи на бившия президент с рогатия шлем на Астерикс. Но същевременно провокира нова сериозна полемика относно имигрантите.

"Ако искаш да станеш французин, тогава трябва да говориш френски и да живееш като французин. Станеш ли французин, твоите предци стават галите", заяви бившият френски президент (2007-2012 г.).

Той е обвиняван от опонентите си, че се опитва да привлече избирателите на крайнодесния Национален фронт чрез експлоатиране на темата за имиграцията.

Саркози напомни, че баща му е унгарец, а дядо му по бащина линия е грък и подчерта, че въпреки това не е учил историята на Унгария или на Гърция.

Той изрази съжаление, че "интеграцията не работи" и настоя за асимилиране на чужденците, които искат да получат френско гражданство.

От друга страна пък идеята да се сведе произходът на всички французи единствено до келтските народи, които са обитавали Галия няколко века преди новата ера, символизирани в националните представи от комиксите за приключенията на Астерикс, предизвика остри реакции.

Един от съперниците на Саркози на първичните избори Бруно льо Мер спомена, че има прабаба бразилка и живял в Алжир дядо и заяви, че с всички тези корени се чувства "напълно, изцяло и гордо французин".

"Франция е достатъчно силна култура, за да може да се проникне от други култури, без да се отрича от нищо от същността си, тоест от абсолютно прекрасна история, памет, историческа хронология", подчерта Льо Мер.

Министърът на образованието Нажат Вало-Белкасем заяви, че Саркози очевидно има нужда от урок по история. "Да, сред предците ни има гали, както има и римляни, нормандци, келти, бургундци. После Франция е анексирала и други територии. Към нас са се присъединили жителите на Ница, на Корсика, на Франш-Конте, на Гваделупа, на Мартиника, а след това и араби, италианци, испанци. Това е Франция. Стига сме се капсулирали", заяви тя.

Водещи