Саркози отива на съд 07.02 | 17:42

Бившият държавен глава на Франция ще отговаря за незаконно финансиране на президентската си кампания

От iNews.bg

Френското правосъдие изпрати на подсъдимата скамейка бившия президент от десницата Никола Саркози, разследван във връзка с разходите му за президентската кампания от 2012 година, при която масово са използвани фалшиви фактури. Саркози се оттегли от политиката през ноември, след като изгуби първичните избори на десницата за насрочения за по-късно тази година вот за нов държавен глава. Той бе изпратен на съд за незаконно финансиране на избирателната си кампания и неразрешени преразходи, предаде БНТ.

Пръв за евентуални финансови машинации в кампанията на Саркози писа през февруари 2014 г. седмичникът "Поан". Таванът на разходите е бил 22.5 милиона евро. Според медии и според следствието, Саркози го е надхвърлил и е похарчил най-малко 40 милиона евро.

След като бившият десен президент Жак Ширак, управлявал от 1995 до до 2007 г., бе осъден през 2011 г. на 2 години затвор условно по дело за фиктивни назначения в парижкото кметство, за втори път бивш държавен глава е съден във Франция от 1958 г. насам.

Френският съдия Серж Турен е решил да изправи на съд по делото на Саркози още 13 души от неговото обкръжение. Те са обвинени в създаване на фалшива документация, мошеничество, злоупотреба с доверие.

Саркози не е обвинен, че е знаел за нарушенията, но се подозира, че е разпоредил допълнителни разходи с искания за нови митинги, при все че е бил уведомен за риск от преразход, което самият той отрича.

Водещи

Най-четени