Сблъсъци в Италия заради строителството на жп тунел 27.06 | 16:58

Природозащитници настояват, че строителството ще нанесе щети на природата

От Андриян Георгиев

Полиция влезе в сблъсък с демонстранти в Италианските Алпи заради строителството на нова високоскоростна железопътна връзка с Франция, съобщава БиБиСи.

По план трябва да започне прокарването на тунел, за да се построи жп линия между Торино и Лион, която се очаква да съкрати времето за пътуване между двата града наполовина.

Местни жители построиха барикади, за да предотвратят започването на работа на тежките машини в живописната местност Вал ди Суза в Северна Италия.

Полицията използва водна струя и сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Италианското правителство е решено да продължи проекта, който е силно подкрепен със средства от Европейския съюз, и разпореди работата да продължи въпреки противопоставянията на природозащитниците.

Полиция трябваше да ескортира булдозерите на строителите до високоалпинския строителен обект, където работата трябва да започне.

Демонстрантите подпалиха барикадите, издигнати да не допуснат "неканените гости", но не успяха да спрат започването на строителните работи. 

По-рано повече от 3 000 човека взеха участие в мирно нощно бдение със свещи срещу реализирането на проекта.

Те се страхуват, че въпреки предпазните мерки, взети покрай многомилиардния европроект, областта, която се характеризира с изключителна природна красота, ще бъде поразена.  

Водещи

Най-четени