Сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул 01.05 | 19:19

Загинал е един човек, сгазен от полицейска кола с монтирано водно оръдие, 36 са задържани

От iNews.bg

Днес турската полиция използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участници в неразрешена протестна демонстрация в Истанбул по случай Деня на труда 1 май. Загинал е един човек, смазан от полицейска кола с монтирано водно оръдие. 57-годишният мъж е бил блъснат, докато пресичал улицата близо до площад "Таксим".

 Полицията използва водните оръдия и сълзотворния газ в района Шишли срещу протестиращи, опитващи се да стигнат до площад "Таксим". Според Анадолската агенция 36 души са задържани в Шишли и в съседния район Бешикташ, уточнява БГНЕС.

 Близо 25 000 полицаи бяха мобилизирани в Истанбул, а много улици – затворени, в очакване на демонстрациите по случай 1 май, по време на които обикновено стават сблъсъци между антиправителствени активисти и силите за сигурност.

 Достъпът до площад "Таксим"  - традиционно място за протести на жителите на града, бе преграден с бариери и обикновено оживената зона бе опразнена.

 

 Далеч от центъра стотици синдикалисти и активисти, понесли плакати в подкрепа на работническата солидарност, участваха в разрешено шествие в квартал Бакиркьой близо до международното летище на Истанбул.

Водещи

Най-четени