Сблъсъци между полицията и демонстранти в Атина 12.11 | 14:35

Демонстрацията в гръцката столица е започнала мирно

От iNews.bg

Сблъсъци между полицията и демонстранти са избухнали в Атина в рамките на шествия, които съпровождат 24-часовата общонационална стачка в Гърция, съобщава британският вестник The Guardian.

Демонстрацията в гръцката столица е започнала мирно. На площад "Синтагма" група младежи са се отделили от общото шествие и са започнали да хвърлят "коктейли" Молотов по полицията, която е отговорила със сълзотворен газ.

Метежниците са подпалили пътна бариера и фургон на телекомуникационната компания OTE, в която държавата има дял. Била е нападната и гробницата на Незнайния войн на площад "Синтагма".

Постепенно сблъсъците са се преместили към площад "Омония".

Припомняме ви, че днес национална стачка блокира цяла Гърция. Не се движат градският и морският транспорт, анулирани са полети до гръцките острови на авикомпанията Олимпик еър.

24-часовата стачка е свикана от двата основни синдиката. Протестиращите обвиняват правителството на Алексис Ципрас, че е изоставило предизборните си ангажименти.

Недоволството е срещу готвените промени в пенсионно-осигурителната система и мерките за увеличаване на данъците, които са условие за получаване на финансова помощ от страната.

В стачката участват работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни, фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти, журналисти и др.

Водещи

Най-четени