Сбогувахме се с Желязната лейди 17.04 | 15:19

Епископът на Лондон я изпрати с цитат от Т.С.Елиът

От Христина Рафаилова

"Това, което наричаме край, често е начало. Да сложим край е да поставим начало. Краят е там, откъдето започваме". С този цитат от Т.С.Елиът епископът на Лондон Ричард Чартрес се сбогува с Желязната лейди. 

В своето слово на траурната литургия той помоли Бог да даде покой на душата на Маргарет Тачър. 

Ковчегът на Желязната лейди беше посрещнат с бурни аплодисменти от тълпата, събрала се пред катедралата "Свети Павел". В храма я очакваха нейните внуци, които държаха, положени на възглавнички, отличията й. 

Преди траурното шествие да достигне катедралата, там влезе кралица Елизабет II, която също беше посрещната с аплодисменти от поданиците си пред храма. Първото прощално слово беше на внучката й Аманда. След нея премиерът Дейвид Камерън прочете кратък откъс от евангелието на Йоан. 

Министър-председателят беше последван от епископа на Лондон. "След бурята на живота, изживян в горещината на политически противоречия, за нея вече има вечен покой", заяви той.

Според завещанието на Тачър на погребението й не трябваше да има политически изказвания, но епископа си позволи няколко подобни реплики.

Той добави, че една от най-големите мъки на Желязната лейди е смъртта на съпруга й. Той каза, че краят на тази мъка е настъпил. Епископът успя да разсмее събралите се да изпратят Тачър с разказ как тя го хванала за китката на важно събитие и му казала: "Не яжте гъши пастет - от него се дебелее".

Той спомена в словото си и писмо от момченце, изпратено до нея, в първата година от управлението й. В него детето твърдяло, че и тя е безгрешна като Исус, защото е министър-председател. Тачър му отговорила лично, че само Божия син е безгрешен, защото понякога, дори без да искаме, постъпваме не по правилния начин. 

Според епископа бившият премиер винаги е успявала да се докосне до хората, както и да им оказва помощ. По време на церемонията беше изпълнявана музика най-вече от английски композитори от Викторианската епоха, а също така и на Бах, Фуре и Брамс. 

Присъстващите на литургията жени бяха облечени според протокола в тъмни цветове  и единствените позволени бижута са перлите. С перлена огърлица и брошка беше и кралицата. Униформените мъже бяха без оръжията си, а цивилните с черни вратовръзки и жилетки. 

Сред сбогуващите се бяха и известният композитор Андрю Лойд Уебър, и писателят Фредерик Форсайт. 

Присъствието на церемонията на кралица Елизабет II не се е случвало от времето на погребението на Уинстън Чърчил. Всички присъстващи паднаха на колене, за да се помолят, дори и кралицата, на която беше предоставена специална възглавничка. 

Тълпата пред катедралата изпрати с бурни аплодисменти Желязната лейди. Според желанието й тя ще бъде кремирана. 

След погребението ще бъдат дадени два приема в памет на Желязната лейди, като единият ще бъде за чуждестранните дипломати и гости. 

Погребението на бившия премиер струва 10 млн. лири, като разходите се поделят наполовина от държавата и от семейството й.

Същевременно полицията отстрани един човек, опитващ се да организира протест по телефона си.  Друг пък крещеше неразбираеми реплики по мегафон. 

Вижте галерията на iNews от погребението. 

Водещи

Най-четени